Wat is een toevoeging?

Voor een zeer grote groep rechtzoekenden is het niet mogelijk om een advocaat in te huren en het bijbehorende uurtarief te betalen. De rekening loopt al gauw op tot duizenden euro’s; soms is de rekening zelfs hoger dan de betwiste vordering! Het lijkt dan snel nutteloos om een dure advocaat in te schakelen om uw recht te behalen.

Voor mensen met een krappe(re) portemonnee is er gelukkig toch een mogelijkheid om rechtsbijstand te krijgen van een advocaat: de advocaat werkt dan op basis van een toevoeging.

De Raad voor Rechtsbijstand verstrekt voor een beperkte groep rechtsproblemen een zogenaamde toevoeging: een vergoeding voor de kosten van de advocaat. De rechtzoekende dient wel altijd nog een eigen bijdrage te betalen. De hoogte van die eigen bijdrage is afhankelijk van het (gezins)inkomen. En voor de laagste inkomens op bijstandsniveau is het mogelijk om voor de eigen bijdrage ‘bijzondere bijstand’ aan te vragen bij de gemeentelijke sociale dienst. Door die bijzondere bijstand wordt (het grootste deel van) de eigen bijdrage vergoed.

Ik zal altijd met u uitzoeken of u in aanmerking komt voor een toevoeging. Als dat het geval is, vraag ik die voor u aan. En uiteraard zal ik, als daar een grond voor bestaat, altijd proberen om de kosten van rechtsbijstand te verhalen op de wederpartij!

Als er bovendien een kans bestaat dat u (een deel van) de eigen bijdrage door middel van bijzondere bijstand vergoed kunt krijgen, zal ik deze bijstand ook voor u aanvragen. Het is dan wel belangrijk dat u eventuele aanvullende informatie op tijd opstuurt naar uw sociale dienst.

Mocht uw inkomen net te hoog zijn waardoor u niet in aanmerking komt voor een toevoeging, dan reken ik een uurtarief van € 135,- ex BTW (163,35 inclusief BTW). In sommige gevallen is het ook mogelijk om een vaste prijsafspraak te maken, zodat u nooit voor verrassingen komt te staan. En uiteraard zal ik altijd, waar mogelijk, proberen om de kosten van rechtsbijstand op de wederpartij te verhalen.

Als u vragen heeft over rechtsbijstand, al dan niet op basis van een toevoeging, aarzel dan niet en neem contact op.